A kor csak egy szám – cikk Dara Torres olimpiai úszónőről

Aki nem ismerné Dara Torrest, annak röviden bemutatnám őt. Michael Phelps még meg sem született, amikor Dara már megnyerte első olimpiai aranyát. Sokkal több ő, mint egy „átlagos” olimpiai bajnok: 3 világbajnoki rekordot állított fel, 13 nemzeti bajnoki címet és 9 olimpiai érmet szerzett, ebből 4 aranyat! Ő az első olyan amerikai úszó, aki már 4 olimpián is részt vett,  majd 41 évesen, egy 2 éves kislánnyal vágott neki az ötödik, pekingi olimpiájának.

Dara napjai kemény edzéssel telnek. „Heti ötször 2 órát töltök a medencében, és emellett az egyik nap futó edzéseket és Pilateses törzs izomzat erősítésen, a másik nap alsó testre és törzs izomzatra, további 2 napon pedig a felső testre és a törzs izomzatra edzek. Heti háromszor resistive strettchinggel nyújtok. Az úszásnál a sebességet a törzs izomzatból nyerem, ezért hihetetlenül jók a pilates edzések.”

Dara Torres 1984-ben, 17 évesen vett részt az első olimpiáján, szereplésével a váltót segítette arany éremhez.

Pár év kihagyás után, 1992-ben ismét ott volt az olimpián, ahol a gyorsváltóval ismét első lett.

Ezután visszavonult, megházasodott, majd el is vált. Hét évig nem versenyzett, de 1999-ben úgy döntött, Sydneyben versenyezni akar. 32 évesen kezdett újra edzeni, majd öt hónappal később három tizedmásodperccel jobbat úszott saját 15 évvel korábbi világrekordjánál. Az olimpián öt számban indult, valamennyiben érmet szerzett. Az egyéni számokban – az 50 és 100 gyorson, illetve 100 pillangón – bronzot, a váltókkal viszont nyolc év után a csúcsra ért.

A következő öt évben ismét visszavonult, ismét megházasodott és el is vált. 2005-ben harmadik férjével,már gyermeket is vállaltak.  A kislány hozta meg az új fordulatot Torres életében, várandósan újra lement úszni, ebbe menekült a reggeli rosszullétek elől. Három hónappal a szülést követően rajthoz állt a veteránoknak rendezett masters-vb-n. Tizenöt perccel azután, hogy megszoptatta a kislányát, beugrott a medencébe, és olyan időt úszott 50 gyorson (25,98 másodperc), ami egy olimpiai válogatóhoz is elég.

Ezután úgy döntött, megpróbálja az ötödik olimpiát is.

Dara háromszor döntötte meg az amerikai csúcsot, eredménye azt jelenti, ő jelenleg a világ egyik leggyorsabb úszónője.

Óriási teljesítmény ez, így rengeteg féltékeny rosszakarót szerzett, akik vádolni kezdték őt. Sokan a szuper dressznek tulajdonítják az eredmény, mások szerint sztreoidokat szed. De a valódi titok nem ezekben rejlik, hanem a kitartó munkának , a pilatesnek és annak alapelveinek.

Építsd be te is a pilatest a mindennapi életbe és tartsd magad fiatalon és fitten.

Hajrá lányok!

Forrás: pilatesblog.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.