FMS felmérés felnőtteknek

Mi az a funkcionális mozgásminta szűrés teszt?

A mozgásmintát csecsemőkorban kezdjük kialakítani, majd gyerekkorban ez teljesen kialakul. Nagyon sok esetben alakulnak ki kisebb diszfunkciók, amelyek felnőtt korra okoznak mozgásszervi problémákat.

A felmérés lényege, hogy feltárjuk az alap mozgásfunkciókat, összehasonlítjuk az oldalakat, megnézzük a szimmetriákat, aszimmetriákat a testben. Ehhez nemzetközileg elismert teszteket és programot használunk, amelynek elemzéséből áll össze a vélemény.

A feltárt eredmények alapján készítjük el az egyéni korrekciós programot, amely segít a helyes alapok visszaállításában, kialakításában.

Miért hasznos a funkcionális mozgásminta szűrés teszt?

  1. Sérülés megelőzés szempontjából.

Az FMS tesztnek köszönhetően feltárjuk a testben lévő eltéréseket, ez pedig jövőben sérülések elkerülésében segít. A Duke Egyetemen készült kutatás is igazolta ezt az elvet (Functional Movement Screen Level I Manual. Version 4. Appendix 2. Literature Review by Dr. Butler. p.87

2. Fájdalom okának feltárásában segít.

Ha az FMS teszt során fájdalmat érzékelünk, abban az esetben további vizsgálatokra van szükség. Sok esetben segít olyan problémákat feltárni, amelyek még nem okoztak túl nagy „kárt” a testünkben, de csak idő kérdése ennek kialakulása. Ilyenkor SFMA szakértővel további feltárásra van szükség. SFMA feltárás szintén elérhető nálunk.

3. Pontos rendszerszemléletű a teszt, így megbízható eredményt ad, amely visszamérhető.

4. Korrektív gyakorlatok.

A feltárással nem ér véget a program, hiszen az aszimmetriákra korrektív edzésprogramot dolgozunk ki, amely segít a mozgásminták helyreállításában. A gyakorlatok otthon elvégezhető formában is kérhetőek