FMS gyerekeknek, sportolóknak

Mi is az FMS gyerekeknek felmérés?

Csecsemő és gyerekkorban sajátítjuk el a helyes mozgásmintát, de sajnos sokszor alakulnak ki hiányosságok, diszfunkciók a fejlődés során. Ilyenkor nem „jól” mozog a gyermek, de a test kompenzál egy ideig. Egy idő után vagy növekvő terhelésnél ezt már nem tudja kompenzálni a test, ilyenkor alakulnak ki a sérülések, illetve lelassul, vagy megakad a gyerek fejlődés a sportjában.

A felmérés lényege, hogy feltárjuk az alap mozgásfunkciókat, összehasonlítjuk az oldalakat, megnézzük a szimmetriákat, aszimmetriákat a testben. Ehhez nemzetközileg elismert teszteket és programot használunk, amelynek elemzéséből áll össze a vélemény. Eltérések esetén, speciális fejlesztő programot adunk, amelyet a gyerek, sportoló a szokásos edzése mellett el tud végezni. Mindezek segítik elő, hogy sikeresebb legyen a sportágában, illetve hosszútávon, felnőttkorra se okozzon mozgásszervi problémákat egy rossz mozgásminta rögzülése. Gyerekkorban még tudunk ezen változtatni, az évek előrehaladtával azonban ez egyre nehezebbé válik.

Miért fontos ez a gyerekeknek, miért fontos a sportoláshoz?

Mindez fokozottan kirajzolódik aktívan sportoló, versenyző gyerekeknél, de az élet minden területén érzékelteti hatását. Egyre több kutatás igazolja ezt, például az egyik Spanyol Egyetemen* végzett kutatás kimutatta, hogy a tanórán kívüli sportolásnak egyértelmű pozitív hatása van a gyerek tudományos tevékenységére. A 6 éves kutatás eredménye bebizonyította, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek iskolai eredményei jobbak, mint nem sportoló társaiké.

Milyen teszteket végeznek?

A program alapja a nemzetközileg elismert FMS, azaz Funkcionális Mozgásminta Szűrés, amely segít kiszűrni az aszimmetriákat és eltéréseket a testben. Az FMS teszt mellett, egyéb, képalkotó teszteket is végzünk, a talp harántboltozatára, medence helyzetére és a mélyizomzat tartóerejére vonatkozóan.

Milyen eredményt kap a szülő/edző?

A szülők emailen kapják meg az eredményt, egy pdf riport formájában. Ebben szerepelnek a mért eredmények, a szakértő általi elemzéssel, valamint a korrektúrás javaslatokkal (videókkal, képekkel), Egyénre szabott korrektív edzéstervet készítünk, erősítés, nyújtás. kimozgatás, állóképesség fokozására.

Miben tud ez segíteni?

  • Segíti a hatékony fejlődést a választott sportágban.
  • Csökkenti a sérülés, újrasérülés kockázatát.
  • Javítja a motoros képességeket, fizikai állapotot, amely támogatja a mentális fejlődést.
  • Nagyobb sikerélményt biztosít a gyermeknek.
  • Kiküszöbölhetőek a felnőttkori, mozgásminta diszfunkciókból adódó mozgásszervi problémák, rossz terhelések.

Hol használják ezeket a felméréseket? Vannak már igazolt eredmények?

Igen, rengeteg nemzetközi eredmény van már. Rengeteg profi csapat is használja a sportolói elemzésére, többek között az NBA, NHL vagy NFL, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Az FMS hatékonyságáról tanulmányok készületek, sőt, külön a gyerekekre gyakorolt hatását is vizsgálták. Egyik legismertebb a Sport Medicine magazinban 2010-ben megjelent tanulmány, amely részletesen kifejti a teszt pozitív hatásait fizikai és szociális oldalról is.