Formáld át a tested pilates tornával!

Pilates módszer – amely nevét megalkotója, Joseph Pilates után kapta – egy egészen egyedülálló mozgásforma, amely ötvözi a “nyugati” világ anatómiai ismereteit a “keleti” mozgáskultúra koncentrált, befelé forduló szellemiségének világával.

“Tíz lecke, és megérzed a különbséget. Húsz lecke, és látod a különbséget, és harminc múltán teljesen új tested lesz.” Állította a módszer megalkotója az 1920-as évek végén megjelenő „“Contrology”-című könyvében.

Oly annyira igaza lett, hogy mára több mint 15 millió lelkes követője lett a módszerének. Eszközök, gépek, iskolák, irányzatok épülnek a klasszikus módszer tovább fejlesztésére.

Joseph Hubertus Pilates Németországban született 1883-ban. Kisgyermek korában igen beteges kisfiú volt, asztmával, angolkórral és izületi problémákkal küszködött. Tinédzser korára megelégelte a fizikai hátrányát és megszállottan edzeni kezdett.

Így döbbent rá arra, hogy a “modern” életvitel, a rossz tartás és a felületes légzés áll a legtöbb betegség hátterében. Ennek ellensúlyozására kezdte kidolgozni a saját módszerét.

A világháború kirobbanásakor saját honfitársai háború okozta sérülések és betegségek problémáit orvosolta a módszerrel. Ekkor már bebizonyosodott létjogosultsága, hiszen az általa kezelt páciensek sokkal jobb fizikai állapotba kerültek és hamarabb  felépültek sérüléseikből, betegségeikből, mint a módszert nélkülöző társaik.

1926-ban az USA-ba költözött. New York-ban megalapította saját stúdióját, ahol elsősorban profi balett táncosok tartásjavításával és edzésével kezdett foglalkozni. Majd módszerét, klasszikus gyakorlatait az alább már említett könyvében publikálta. Az ő nevéhez fűződik egy egészen különleges „géppark” (reformer, cadillac, wunda chair) megalkotása és edzés módszer kifejlesztése.

A hagyományos PILATES gyakorlatok azonban a profi, edzésben lévő emberek számára lett kifejlesztve. Napjaink mozgásszegény életmódot folytató, sérülésekkel küszködő emberei számára túl nagy megterhelést jelentenének, a mellett hogy izomzatilag sem elég felkészült az átlag ember a klasszikus gyakorlat végrehajtásra.

A gyakorlatokat nagy mértékben modifikálták és a módszerek különbségére több nemzetközi irányzat jött létre. Közös bennük, a hagyományos gyakorlatokból való kiindulás, módosításokat  viszont -a különböző ortopédiai és gyógytornász kutatásokra alapozva-, másképp tartják jónak, ebből adódik a megközelítésbeli különbség.

A módszer azonban iskoláktól függetlenül oly annyira megállja a helyét, hogy a sérülések utáni rehabilitációs kezelésektől kezdve az amerikai úszóválogatott (Dara Torres, Michel Phelps) szárazföldi edzéseiig mindenki megtalálhatja a számára vonzó módszert, intenzitást, eszközparkot.

Lényege, a saját súllyal végzett gyakorlat végrehajtás, a megfelelő légzés technikával, kontrolált mozgás kivitelezéssel. A gyakorlatok összességében fontos az ún. „központosítás”, a haránt- és egyenes hasizmok, valamint a gerinc ágyéki szakasznál található mélyhátizom 60-70%-os kontrakciója, stabilan tartva ezáltal a teljes testet, a törzset.

Magyarországon kevésbé ismert milyen széleskörű választéka van a PILATES módszerre épülő óraformáknak. Választhatunk hagyományos talaj órát, ennek tovább fejlesztéseit, amelyek speciális PILATES eszközökkel kombináltak (Pilates karika, henger, soft ball, súly labda, FittBall, gumikötél). A „gépes” órák (reformer)vagy személyi edzés keretein belül egész új dimenziókat fogunk megtapasztalni, mind magunkról, mind a mozgásformáról.

Korunktól, habitusunktól és edzettségünktől függően is válogathatunk az óraformák közül. Megfogalmazódott az igény a befelé forduló, kissé lassabb, koncentrált intenzitású órákra, ugyanúgy a dinamikusabb kardio- vaszkuláris rendszert is átmozgató pilates órákra is.

A legújabb pilates irányzatok (CardioLates, Cardio Barre, YogaPilates, Core Training, Cross Body Training) soha nem látott eredményeket produkálnak az izomzat fejlesztésében, a fizikai paraméterek javításában. Az izületek maximális védelme mellett tudjuk végrehajtani a gyakorlatokat, „flow” technikájának köszönhetően ( egymásból közetkezeő folyamatos gyakorlat végrehajtás) a pulzusszám folyamatosan az ún. zsírégető tartományban van (maximális pulzus, 60-70%-a, közepes intenzitású terhelés).

A módszer másik fő pillére, hogy az izomzat ún. „fehér” izomrostjainak számának növelése. Az életkor előrehaladtával és a mozgás szegény életmóddal, de akár a túl sok cardio edzéssel is, ezek száma csökken, ami egyenes arányosságban van az anyagcsere lassulásával is, vagyis kevésbé tudjuk tartani a súlyunkat és/vagy a testösszetételünket! Az új módszer lényege ennek a rosttípunak a növelése, így hosszú távon biztosítható a súly menedzsment, megalapozza a gerincoszlop és az ízületek stabil tartását, megelőzhetőek a sérülések, hosszú, karcsú izomzat alakítható ki. Edzi a szívet,beállítja az ideális vérnyomást. Fokozza a bőr anyagcseréjét is, ami segít a nem kívánatos cellulit kezelésében, megelőzésében isJ!

Koncentrációt, odafigyelést helyes légzést igényelnek a gyakorlatok, amely magával vonza azt, hogy „kénytelenek” vagyunk teljesen kikapcsolni,így szellemileg is megújulva, kipihenve térhetünk vissza a dolgos hétköznapokba edzésünk végeztével.

Rendszeres gyakorlással, edzéssel (heti 2-3 alkalom), izomzattól és sportmúlttól függően 3-6 hónap alatt jelentős változás érhető el. Egyrészt esztétikailag látni fogjuk a változást a tükörben, a ruháinkon, másrészt fizikai közérzetünk javulását vesszük majd észre. Kevésbé fáj a hátunk, nem olyan gyakoriak a fejfájásaink, tovább bírjuk a homokozóban a guggoló pózt a gyerekkel, nem csak elgurulunk a székünkkel egyik helyről a másikra, hanem könnyedén felpattanunk. Vagyis életminőségünk javulását vesszük észre!

Amíg a módszerrel, technikával, pontos gyakorlat végrehajtással nem vagyunk tisztában mindenképp edzői felügyelettel végezzük a gyakorlatokat. Illetve kérjük szakember segítségét a módszer helyes elsajátítására.

Ezután aztán NINCS kifogás, a gyakorlatokat akár otthon , eszköz nélkül is elvégezhetőek, hatékonyan és, látható eredményekkel.  Persze az edzésre is igaz, hogy a „változatosság gyönyörködtet”! Tehát minél sokrétűbb minél több eszközzel, géppel végezzünk a gyakorlatokat annál inkább biztosítjuk testi, szellemi fejlődésünket. Sokszínűség miatt motiváltságunk is hosszú távon fenntartható, hiszen NEHEZEN fogjuk megunni.

Akár melyik óraformát választjuk is, akár otthon akár személyi edzővel dolgozunk egy biztos, élvezzük amit csinálunk és örüljünk az apró eredményeinknek, legyünk kitartóak.

Meg fogjuk tapasztalni, milyen pozitív változást hoz az életünkbe az új módszer, az új hozzáállás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.