Hatékony felső test formáló pilates gyakorlat

Az olimpiai láz minket is magával ragadott, amikor csak lehet nézzük és csodáljuk a sportolókat.

Most kezdődött az atlétika, ahol többek között a 7 próbázó hölgyeknél megtudhatjuk milyen is a tökéletes alak. Kidolgozott izomzatukat látva, mi is új lendületet kaptunk, éppen ideje, hogy ne csak az alsó testre, hanem a felső test izomzatára is koncentráljuk.

Nézzünk át néhány pilates gyakorlatot, amely a felső testet és a kart edzi hatékonyan.

A pilates gyakorlatok során legtöbbször a központot erősítjük, illetve az alsó testrészre koncentrálunk. Ezeket az alapelveket megtartva, bővíthetjük a feladatokat, nehezíthetjük a gyakorlatokat a felső test bekapcsolásával.

Nézzünk meg egy nagyon hasznos pilates gyakorlatot:

Pilates fekvőtámasz:

Kiinduló pozícióban álljunk be Pilates alapállásba: súly egyenletesen elosztva a lábfejeken, lábfejek ökölnyi távolságra megnyitva, térd kissé hajlítva, lazán tartva. Gerinc hosszan elnyújtva, vállak lehúzva, lapocka a medence felé húzva. Csípő kissé alábillentve, semleges gerinc helyzet. Köldök a gerinc felé húzva, kb 60%-os hasizom kontrakció.

Gyakorlat végrehajtása:

    • Belélegzés.
    • Kilégzésre, fejbillentéssel kezdve gördüljünk előre csigolyánként.
    • Talajérintéskor belégzés.

    • Kilégzés, sétálás előre fekvőtámaszhelyzetbe (térdelő verzió). Tenyér a vállízület alatt, has behúzva, zárt lapocka, hosszú gerinc. A helyes tartással könyökhajlítás.
  • Belégzésre könyöknyújtás. (Ismétlés 3-8 db).
  • Az ismétlésszámok végeztével sétálás vissza, nyújtott térdig, majd gördülés fel csigolyánként kiinduló helyzete, hasizom feszítéssel.

Jó munkát!