Térd műtétek utáni gyógytorna pilates gépekkel

Biztonság, gyors gyógyulás, teljes rehabilitáció!

Térd sérülés után, operáció. Több hét lábadozás. Az ember hajlamos azt hinni, ha letelik a 4-6 hét „kényszer pihenő”, ismét könnyedén szökken majd. Sajnos akkor jön a felismerés, hogy a műtött láb izomzata leépült, az ízületi mozgástartomány beszűkült és a mozgás sem olyan egyszerű. A műtét utáni gyógytorna ezért kiemelten fontos a beteg 100%-os gyógyulása érdekében. Az sem mindegy azonban hogy egy gyógytorna központnak milyen felszereltsége van, milyen eszközök állnak rendelkezésre a gyakorlatok minél szélesebb körű alkalmazása érdekében. Ahány ember annyi féle, és ráadásul a műtéti technikák, eljárások sem azonosak, így a rehabilitációt is ennek mentén kell megtervezni és egyénre szabni. Fontos az is páciensünk mit sportolt előtte, illetve milyen életmódot szeretne a jövőben folytatni?

A pilates gépek elve a rugó ellenállással szemben végzett izommunka aktiváció. Erőssége állítható, a gyakorlatot igen széles tárházat kínálnak, annál is inkább mivel számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amivel modifikációkat tudunk eszközölni, mely a vendég kényelmét szolgálja, valamint figyelembe veszi az adottságait. Így nem lehet valakit túlterhelni, szabályozni lehet a megfelelő ellenállást.

A gépes pilates másik nagy előnye, hogy a gyakorlatok nagy része, hason-, hanyatt fekvésben történik, ami teljesen stabil pozíció, így semmilyen sérülés, vagy ízületi túlterhelés nem következhet be. De a megmozgatni kívánt izomcsoportok megkapják a megfelelő terhelést.

Amerikában már 30 éve használják a gépes pilatest műtét utáni rehabilitációra – nálunk még csak pár éve elérhető és az is kevés helyen. Csak a Cross Body Method budapesti stúdióban tartják a gépes rehabilitációt szakképzett gyógytornászok. Megéri kipróbálni a módszert, hiszen a gépes pilatessel végzett rehabilitációval a teljes gyógyulási idő nagyjából a felére csökkenthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.