Trigger pont terápia avagy lágyrész mobilizáció

Mi is az a trigger pont?

Az emberi szervezet legnagyobb tömegét kitevő szövetfélesége a vázizom. Több mint 600 izom összehúzódása – ellazulása teszi lehetővé a vázunk mozgását. Az izmok munkáját egy összetett rendszer szabályozza, melynek részei: az agy, a gerincvelő és az idegek.  A mozdulat akkor jön létre, amikor az agy idegimpulzus révén, a gerincvelőn keresztül jelet küld a célizomhoz. Az impulzus összehúzódást hoz létre az izomban, melynek során a hozzá csatlakozó izmot elmozdítja, így hozza mozgásba a test megfelelő részét.

Az egészséges izomszövet széles spektrumú mozgásra képes fájdalom és kényelmetlen (diszkomfort) érzés nélkül. A sérült vagy nem egészséges izomszövet érintésre érzékeny, és a mozgás kényelmetlenné válik. Számos külső és belső tényező károsíthatja az izomszövetet, mint például a feszültség, túlterhelés,  túltengés, táplálkozási zavar, helytelen testtartás, hideg környezet, mozgás szegény életmód, trauma. A sérült szövetek igyekeznek meggyógyítani önmagukat, így gyulladás keletkezik az adott területen, ami az ideg – izom csatlakozásokat nagyon érzékennyé, ingerlékennyé teszi. Az izomrostok összerándulással és összesodródással reagálnak, ami az érintett területen tömör csomó, vagy érintésre érzékeny megkeményedés érzetét kelti. Ez a csomó  TRIGGER (kiváltási) pont, ha megnyomjuk helyben vagy valahol máshol fájdalmat váltunk ki.

A sérült izomszövet meghatározott időn belül képes önmagát gyógyítani, azonban néha a teljes gyógyulás nem lehetséges, így a fájdalom és a kényelmetlen érzés idültté válik. Amennyiben ez az elváltozás kezeletlen marad a vázizomban és az idegrendszerben rendellenességek jöhetnek létre. Ezek lehetnek tartós fájdalom, ízületi merevség, zsibbadás, kisugárzó fájdalom, mozgás korlátozottság.  Sok krónikussá vált probléma hátterében állhatnak a Trigger pontok. A Trigger pontok feltérképezéséhez idő kell, sok esetben kötött,  feszes izomzatban találhatóak ezek a csomók, melyekhez csak a megfelelő lazító technikák után lehet hozzá férni. Kioldásuk nem fájdalommentes.

3 stádiumban fordulhatnak elő Trigger pontok test szerte

  • Aktív Trigger Pont: tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre.
  • Látens Trigger Pont:  tapintása fájdalmas, de a páciensnek nem ismerős ez a fájdalom, kisugárzik viszont egy adott területre.
  • Kezdetleges Trigger Pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, lokálisan jelez fájdalmat a tapintása, nem sugárzik ki.

Egy Trigger Pont lazításának oldásának sikeressége függ attól, hogy milyen stádiumban van az adott csomó. A Trigger pont oldását, az izmok lazítását a terapeuta végzi, egy megfelelően alapos vizsgálat után.  A kezelés alkalmával az a kötött, feszes izmok nyújtása, a gyenge, túlnyúlt izmok erősítése történik. Ezt az egészet úgy tudnám a legjobban szemléltetni, mint egy gumiszalagot, amit összecsomózunk többször. Amíg ezek a csomók rajta vannak a gumiszalagon, a szalag nem tud megnyúlni teljes hosszán, nem tud a normális funkciójában dolgozni, és nem utolsó sorban sokkal hamarabb el is szakad, meg is sérül. Pont ugyan ez történik egy izom rosttal is. Ha a gumiszalagot kibogozzuk (nyilván az kevésbé fájdalmas ), akkor még gyűrött marad, a szalag nem lesz olyan mint az eredeti állapotában volt. Ezért van szükség a nyújtásra, majd később az izomnak megfelelően célzott izomerősítésre és nyújtásra.

Trigger pont terápiánkról itt olvashat: tovább.

Naszvadi Zsófia

Cross Body Pilates és Gyógytorna központ